Elektronická hudba

hlavní-stránkaČlánkyo-elektronicke-hudbe

O elektronické hudbě

Proslov a rozcestník

Proces elektrifikace a elektronizace zasáhl ve 20. století přímo či nepřímo snad všechny oblasti lidské činnosti a nevyhnul se ani hudbě. Od 70. let začíná do hudby masově pronikat technika a hudba tak zažívá svoji nejhlubší a nejvýraznější transformaci za poslední staletí. Hudební dílo ztrácí veškeré své bariéry, šablony a předsudky. Zanikají všechna omezení a společensky očekávaná doporučení jakou hudbu tvořit a jaké volit prostředky k jejímu dosáhnutí.

Tyto stránky se věnují elektronické hudbě v širším kontextu i záběru. Kladou si za cíl dát do souvislosti stránku hudební, technickou i historickou. Těžištěm stránek je však obecná elektronická hudba a její počátky v 60. a 70. letech.

Pro první obecné seznámení s EM bych doporučil prohlédnout následující články:

Zbylé články jsou v sekci: Přehled článků

Definice elektronické hudby

Elektronická hudba je volný termín pro hudbu, vytvářenou elektronickými nástroji, tedy zdroji zvuku, které disponují elektronickými součástmi, např. Theremin, syntetizér, sampler, počítač, apod. Nástroje elektromechanické (např. elektrická kytara) tedy do této skupiny podle definice IEEE nepatří. [cs.wikipedia.cz]

Budoucnost elektronické hudby

Pro tuto hudbu se teprve tvoří pravidla a odhalují se její vzdálené horizonty. Hranice elektronické hudby totiž velkoryse končí až na samých možnostech zvuku. Budou přicházet noví skladatelé s revolučními myšlenkami a novátorskými postupy. EM se bude neustále vyvíjet a transformovat. Elektronická hudba již brzo dospěje, stejně tak jako dospějí její posluchači a kritici, jejíž názor se pomalu vyvíjí a ustaluje. Už nebude mít hanlivou příchuť čehosi nového, drzého a zkaženého. Již nebude synonymem pro repetitivní taneční hudbu ani nálepkou, či přívlastkem čehokoliv jiného. Obnaží se a asimiluje na to nejpodstatnější a zůstane již jen hudbou.

▉ Telotone | 23/05/2013

DISKUZE

Diskuze obsahuje 1 příspěvků

Vložit příspěvek:

#1226 | 94.228.86.51
7. ledna 2015 | DJ Subert

Historia bicích automatov

Ahoj, pripravil som clanok o historii bicich automatov, je toho dost vela (asi 30 stran). V pripade zaujmu kontaktujte.

Copyright © 2002-2018 Telotone | verze 2.7.005 z 28/01/2018